Morrhåret - din nättidning med gratis tips för livet

Läs och prenumerera gratis på Morrhåret med inspiration och motivation för personlig utveckling

Sidmeny

Läs om morrhår här

Morrhår - vad vet du om morrhår?

Vad vet du om Morrhår? Många däggdjur har morrhår och de används får att visa vägen när det är mörkt. morrhår är även sofistikerade instrument för jakt, orientering och kommunikation med omgivningen. Har du någonsin funderat över varför många däggdjur har morrhår?

Hundar har morrhår Hund och katt brukar det ju sägas. Även hundar har morrhår...

Jag har funderat på det här med att människor ofta förknippar morrhår med katter och kattdjur. Om du studerar hundar kan du ju se att även dom har morrhår och kraftiga sådana ibland också. Faktum är att det är många däggdjur som har morrhår.

Läs Morrhåret, läs om Morrhåret,

se referenser & prenumerera gratis >>

Även sälar har Morrhår Även sälar har morrhår

Kattdjurens Morrhår

Vi tar en titt på huskattens morrhår och mycket av det som sägs gäller även för andra kattdjur och däggdjur. En huskatt har ungefär 24 rörliga morrhår, tolv på varje sida om nosen (vissa huskatter har fler). Morrhår är mer än dubbelt så tjocka som vanliga hårstrån och rötterna är tre gånger djupare än hårtstrån i pälsen. Rikt utrustade med nervtrådar ger morrhår katter mycket detaljerad information om luftens rörelser, lufttryck och allt de rör vid.

Tigrar har Morrhår Tigrar har Morrhår

Det vetenskapliga ordet för Morrhår är "vibrissae", ett namn som minner om deras känslighet för vibrationer i luftströmmar. När luft virvlar och strömmar kring föremål, vibrerar även morrhår. Ur dessa vibrationer läser katter av nuet - storleken och formen på föremål, utan att se eller röra vid dom.

En katt vars morrhår blivit skadade kan bita i fel del av musen den attackerar. Detta visar att signalerna från detta avancerade instrument förser katten med viktig information om bytets form och aktivitet. Intressant är att morrhår även hjälper katter att känna dofter.

Morrhår kan även vara till besvär, speciellt om katten försöker äta mat ur en skål. Ändarna på morrhåren vidarebefordrar då irriterande känsloförnimmelser. Detta kan göra det svårt för katten att fortsätta äta.

Morrhår är extremt känsliga eftersom de är nära sammankopplade med nervsystemet. Alla skador på morrhåren förorsakar katten obehag, och den kan bli förvirrad och desorienterad. Frisera inte Morrhåren och tvätta dom inte, katten håller dom rena själv.

När kattungar blir tvättade av sin mamma, kan mamman bita av några eller alla morrhår - var inte orolig, detta är normalt och de kommer snart att växa ut igen.

Morrhår är mycket känsliga instrument

Katter har även ett antal förstärkta hår som liknar morrhår på andra delar av kroppen: över ögonen, på kinden och på baksidan av benen.

"Vilka fantastiska tips du ger! Så insiktsfulla, inspirerande och bra förklarade. Det märks att de kommer från hjärtat. :) Tack!" - Jenny, studerande i sundsvall (prenumererar på nättidningen för de modiga).

Läs Morrhåret och prenumerera gratis

Morrhår och flugfiske

Kattens morrhår fungerar även att använda vid passager i flugbindning. Det är inte nödvändigt att sätta ut kattfällor. Med tanke på Den lilla mängd som behövs torde det räcka att svlägsna ett litet morrhår ifrån din huskatt. På det viset klarar han/hon av att jaga och orientera sig. Fast å andra sidan finns det andra material på fiskaffären ... så vid närmare eftertanke är det vänskapligare att åka dit och inhandla nödvändigt material :--)))

Ordet morrhår på andra språk

albanska: hungëron
arabiska: يهدر (يدمدم)
engelska: whiskers
bosniska: režati
danska: knurhår
finska: viikset
franska: vibrissae
grekiska: τα μουστάκια της γάτας (ta moustakia tis gatas)
hollänska: snorharen
Isländska: veiðihár

Ordet morrhår på andra språk

italienska: vibrisse
kroatiska: režati
latin: vibrissae
norska: værhår
portugisiska: cabelos
ryska: ycы
sebiska: režati
spanska: bigotes
svenska: morrhår
turkiska: hırlamak
tyska: Schnurrhaare
ungerska: bajusz

Vet du ordet på fler språk eller finner du något som inte stämmer? Kontakta Morrhåret >>

"Jag uppskattar dina tänkvärda ord i breven som kommer. Det är bra att de dyker upp då och då så att jag påminns om att jobba vidare med mig själv." - Anna, lärare i örebro (prenumererar på nättidningen för de modiga).

Läs Morrhåret och prenumerera gratis

Ta gärna en titt på länkarna >>

Läs Morrhåret, läs om Morrhåret,

se referenser & prenumerera gratis >>

Länka, dela och Copyright ©

Du får gärna länka till innehåll på webbplatsen på sociala media och på din blogg mm.

Copyright © 2000-2022 Tommy P.A. Larsson - personlig coach, relationscoach & utbildare i Stockholm-Sollentuna.

Vill du surfa vidare? Besök...

Bottenmenyn eller upp till toppen och sidmenyn och Scrolla ner för Kontaktformulär

Upp till toppen och sidmenyn eller mitten & kontakt >>

De senaste 20 åren har jag varit involverad i egen och andras personliga utveckling. 90-talet ägnades åt skådespeleri och sceniskt arbete. Jag har sedan 2003 tusentals timmars erfarenhet med personlig coaching och relationscoaching för för enskilda, par och grupper.

Även scencoaching och ledarskapscoaching. Scencoachingen är en frukt av utbildningarna i presentationsteknik som jag började hålla 2004. Coachingen och utbildningarna korsbefruktar varandra. Mottagning för personlig coaching och relationscoaching i Stockholm/Sollentuna (även telefoncoaching).

Helhetsframträdande - presentationsteknik och personlig utveckling är en utbildning i presentationsteknik med helhetstänkandet som utgångspunkt - alltså att arbeta med roten till symptom såsom scenskräck och bristande närvaro. Utbildningen har evolverat under åren och resultatet är en gedigen empirisk källa att ta ifrån. De öppna utbildningarna finns för enstaka anställda eller privatpersoner och för de som vill utbilda många eller de som vill ha utbildningarna hos sig, håller jag internutbildningar på företag och organisationer. Jag håller även andra utbildningar i personlig utveckling för privatpersoner, organisationer och företag.

Välkommen att kontakta Morrhåret om du har frågor.

Copyright © 2000-2022 Tommy P.A. Larsson - personlig coach, relationscoach & utbildare i Stockholm-Sollentuna.

Du är alltid välkommen att länka och tipsa om sidan. Tack för att du stödjer mig i att fortsätta skriva!

Du befinner dig på MORRHARET.SE som handlar om nättidningen Morrhåret. Läs om min utbildning Helhetsframträdande - presentationsteknik och personlig utveckling och vill du har mer tips om presentationsteknik och arbete på scenen kan du gå in på samma sida på Presentationsteknik och hjälp på scenen.

Vill du utvecklas i din kärleksrelation? Med sidan Relationsproblem.nu - din relationscoach med hjälp & lösningar för relationsproblem ger jag hjälp med relationsproblem.

Om du är nyfiken på vem jag är kan du läsa mer om min verksamhet och mig här: Tommy P.A. Larsson - personlig coach, relationscoach & utbildare >>

Upp till toppen och sidmenyn eller mitten & kontakt >>

Meny - alla dokument på morrharet.se

Morrhåret (hem)

Prenumerera gratis på Morrhåret

Om Morrhåret

Kontakt

Aktuellt

Referenser för Morrhåret - vad tycker läsarna?

Morrhår - vad vet du om morrhår?

Upp till toppen och sidmenyn eller mitten & kontakt >>

Sidan ändrades senast 2022-07-06